Muizen in huis kunnen voor veel overlast zorgen. Ze knagen aan kabels en meubels, maken lawaai in de nacht en verspreiden ziektes. Gelukkig zijn er verschillende manieren om muizen te bestrijden. Maar wat werkt nu eigenlijk wel en wat niet? In dit artikel geven we je tips over hoe je muizen effectief kunt bestrijden en welke methodes je beter kunt vermijden.

Do: Houd je huis schoon

Een schone omgeving is een van de beste preventiemethoden tegen muizen in huis. Muizen komen namelijk op voedselresten af. Maak dus dagelijks schoon en zorg dat er geen kruimels op de grond liggen. Bewaar voedsel in afgesloten verpakkingen en zet geen vuilniszakken buiten de deur.

Do: Sluit gaten en kieren

Muizen kunnen door openingen zo klein als een potlood kruipen. Controleer daarom regelmatig of er geen gaten of kieren in je huis zijn. Dicht deze af met staalwol, kit of cement.

Do: Gebruik muizenvallen

Muizenvallen zijn een effectieve manier om muizen te bestrijden. Zet de val op een plek waar je muizen hebt gezien, bijvoorbeeld in de keuken of bij de afvalbak. Let op: zet nooit vallen op plekken waar kinderen of huisdieren bij kunnen komen.

Don’t: Gebruik geen gif

Gif lijkt misschien een makkelijke oplossing, maar het kan ook schadelijk zijn voor andere dieren en mensen. Bovendien kunnen muizen na het eten van gif ook in huis sterven, waardoor je last hebt van vieze geurtjes.

Don’t: Vergeet geen dode muizen op te ruimen

Als je muizenvallen gebruikt, is de kans groot dat je ook dode muizen vindt. Ruim deze zo snel mogelijk op, om te voorkomen dat andere muizen worden aangetrokken en om stankoverlast te voorkomen.

Don't: Vertrouw niet alleen op ultrasone muizenverjagers

Ultrasone muizenverjagers worden vaak gepromoot als een snelle en gemakkelijke oplossing om muizen te bestrijden. Deze apparaten zenden geluidsgolven uit die muizen zouden moeten afschrikken. Echter, de effectiviteit van ultrasone muizenverjagers is niet wetenschappelijk bewezen. 

Muizen kunnen snel wennen aan het geluid en er toch doorheen blijven komen. Het is daarom niet aan te raden om alleen op ultrasone muizenverjagers te vertrouwen als je van een muizenplaag af wilt komen. Combineer ze liever met andere bewezen methoden zoals het schoonhouden van je huis en het gebruik van muizenvallen.

Muizenbestrijding hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door je huis schoon te houden, gaten en kieren te dichten en muizenvallen te gebruiken, kun je muizen effectief bestrijden. Gebruik echter geen gif en vergeet geen dode muizen op te ruimen. Met deze tips kun je snel van muizen in huis afkomen.

Dus, als je last hebt van muizen in huis, wees niet getreurd. Volg deze tips op en je bent snel van de muizenplaag verlost!