Als bedrijfseigenaar weet je dat het hebben van ononderbroken stroomvoorziening essentieel is voor het behoud van productiviteit en winstgevendheid. Het is van cruciaal belang om te zorgen voor een constante stroomvoorziening om productie te blijven draaien en je klanten tevreden te houden. Maar wat gebeurt er als er een stroomstoring is? Hier komt de rol van een UPS (Uninterruptible Power Supply) om de hoek kijken.

Een UPS is een apparaat dat wordt gebruikt om stroom te leveren aan een elektrisch apparaat of belasting, zelfs wanneer de primaire stroomvoorziening uitvalt. Dit betekent dat de UPS als een back-up fungeert en het elektrische apparaat of de belasting blijft werken, zelfs tijdens stroomuitval. UPS-systemen worden vaak gebruikt in de industrie en zorgen voor continuïteit bij kritieke systemen zoals machines, computers, en communicatie-apparatuur.

Voordelen van een UPS

De voordelen van het gebruik van een UPS zijn duidelijk. Een UPS zorgt voor ononderbroken stroomvoorziening tijdens stroomuitval, waardoor machines en computers kunnen blijven werken zonder dat er gegevens verloren gaan. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat bedrijven hun klanten tevreden kunnen houden. 

Er zijn verschillende soorten UPS-systemen, waarvan 24 volt UPS er één van is die er bekend om staat dat het erg snel zorgt voor nieuwe stroom. Daarnaast kan een UPS ook beschermen tegen piekspanningen en stroomstoten die kunnen optreden tijdens stroomuitval. Dit kan ervoor zorgen dat dure apparatuur niet beschadigd raakt en voorkomt onnodige vervangingskosten.

Een ander belangrijk aspect van een UPS is de mogelijkheid om het energieverbruik van bedrijven te optimaliseren. UPS-systemen zijn vaak uitgerust met functies zoals load shedding en power factor correction, waardoor het energieverbruik efficiënter kan worden beheerd. Load shedding houdt in dat niet-essentiële apparaten of belastingen automatisch worden losgekoppeld tijdens een stroomuitval, waardoor de beschikbare energie wordt geconcentreerd op de kritieke systemen. Dit helpt om de totale belasting te verminderen en de operationele efficiëntie te verbeteren.

Hoe werkt een UPS?

Een UPS bestaat uit een batterij en een omvormer. De batterij wordt opgeladen wanneer de primaire stroomvoorziening beschikbaar is en levert stroom aan de omvormer wanneer de primaire stroomvoorziening uitvalt. De omvormer zet de gelijkstroom van de batterij om in wisselstroom, wat kan worden gebruikt om machines en apparatuur van stroom te voorzien.

Een UPS is een onmisbaar onderdeel geworden voor bedrijven in de industrie. Het zorgt voor ononderbroken stroomvoorziening en beschermt tegen piekspanningen en stroomstoten. De 24V UPS is een veelgebruikt type UPS in de industrie en kan een machine of systeem gedurende enkele minuten of zelfs uren van stroom voorzien.

Als bedrijfseigenaar is het daarom van cruciaal belang om te investeren in een betrouwbaar UPS-systeem!